Головна | Реєстрація | Вхід | RSS | Вівторок, 12.11.2024 |
Кременчуцька |
|
Вітаю Вас Гость |
|
Раціональне харчування
ПРО ФІЗІОЛОГІЧНУ НЕОБХІДНІСТЬ ПОВНОЦІННОГО ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ
Харчування – є основною біологічною потребою людини. Так основу піраміди потреб Маслоу складають саме фізіологічні потреби, без задоволення яких неможлива реалізація усіх інших потреб на кшталт соціальних потреб, потреб у безпеці, визнанні чи самореалізації. Отже, харчування – це найважливіша фізіологічна потреба людини (як дихання, терморегуляція, розмноження). Воно необхідне для: 1. пластичної функції – побудови та оновлення клітин тканин організму; 2. надходження енергії, що забезпечує життєдіяльність організму і праці; 3. надходження речовин, необхідних для створення гормонів, ферментів та інших біологічно активних речовин, регулюючих обмінні процеси і життєдіяльність організму. Неправильне харчування впливає на розвиток організму, знижує його захисні сили, може бути причиною багатьох хвороб. Порушення харчування вважають факторами “ризику” у розвитку захворювань серцево-судинної системи, в тому числі і атеросклеротичного процесу. Наукові дані засвідчують зв’язок між неправильним харчуванням, захворюваністю і смертністю від найбільш поширених хвороб, в першу чергу серцево-судинних, багатьох форм раку, жовчно-кам’яної хвороби, ожиріння, подагри, цукрового діабету. Надзвичайно велике значення має забезпечення організму повноцінними білками, які сприяють підвищенню знешкоджуючої функції печінки, беруть участь у кровотворенні, підвищують імунітет, сприяють більш повному засвоєнню вітамінів та знижують накопичення радіонуклідів в організмі. Жири сприяють стійкості до несприятливих факторів довкілля, збільшують тривалість життя, попереджують ряд патологічних змін внутрішніх органів і шкіри. У складі жирів виділяються своїми лікувальними властивостями так звані ненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова, арахідонова), які ще називають вітаміном F. Вони є біологічно цінними сполуками, сприяють підвищенню опірності організму до токсичних впливів і т.п. Жири необхідні для синтезу вітамінів (жиророзчинних) а також для їх засвоєння. Останніх 10-15 років вчені багато говорять про роль харчових волокон, або клітковини в харчуванні, до яких відносяться целюлоза, геміцелюлоза, лігнін, пектини і ін. Харчові волокна крім моторної функції – активізації кишкової перистальтики, виконують роль адсорбентів токсичних речовин, в тому числі і радіонуклідів, сприяють синтезу ряду вітамінів і т.п. Вітаміни в організмі виконують роль біологічних каталізаторів, сприяють оптимальному перебігу обмінних процесів росту і відновленню тканин. Оптимальне співвідношення в раціоні людини білків, жирів. Вуглеводів повинно наближатися до: 1:1:4. Білки повинні складати 12%, жири 30-35% загальної кількості. У їжі також є мінеральні речовини. Вони беруть участь в утворенні кісткової тканини та зубів, а також у правильному функціонуванні нервової і м’язової систем. Вода також відіграє важливу роль в організмі людини. Усі процеси обміну речовин в організмі відбуваються за допомогою води. Вода необхідна для видалення кінцевих продуктів обміну. Недостатня кількість води в організмі призводить до згущення крові, підвищення температури тіла, порушення процесу травлення Раціональне харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів будується на дотриманні трьох основних принципів:
Сучасні дієтологи вважають, що учень молодшого шкільного віку має харчуватися п’ять разів на добу. Так, перший сніданок діти отримують вдома в період від сьомої до сьомої тридцяти (і мають спожити 15-20% від добового раціону). Їжа, вжита в період максимальної активності роботи шлунка (7-9 година ранку), якнайкраще перетравлюватиметься. Усі жири, білки і вуглеводи будуть розщеплені та розподілені, і до організму потрапить достатня кількість харчових речовин, які особливо необхідні дітям зранку для інтенсивної розумової діяльності. Удруге молодші школярі снідають в школі. Доцільність вживання другого сніданку в тому, що саме в період з 9 до 11 години ранку активно діє підшлункова залоза, яка регулює рівень цукру в крові, і якщо не вгамувати голод, то знижується розумове сприйняття навчального матеріалу. У період активності підшлункової залози вжита їжа буде повноцінно перетравлена,оскільки ця залоза виділяє спеціальні ферменти для розщеплення їжі.У цей період бажано вжити 15-20% від добового раціону їжі. З 12:30 до 13:00 необхідно вжити 35-40% від добового раціону. У цей період активізуються всі процеси травлення. Саме в тонкому кишечнику відбувається всмоктування поживних речовин, які з кров’ю розносяться по всьому організму. Це сприяє тому, що з 16:00 до 19:00 підвищується розумова та фізична активність людини. Отже саме збалансоване, раціональне харчування забезпечує підтримання фізіологічної життєдіяльності організму, достатній рівень розумової і фізичної працездатності, правильний обмін речовин, високу опірність організму до несприятливих чинників, сприяє активному довголіттю. Меню обідів (орієнтовне)
|
|
Copyright MyCorp © 2024 |
Зробити безкоштовний сайт з uCoz |